10 tips om productief thuis te werken

Waarbij je normaal gesproken een dagje thuiswerken wellicht ervaart als een prettige afwisseling met kantoor, een dag waarop je ongestoord zaken af kan ronden en ontzettend productief bent, voelt dat nu waarschijnlijk anders. Je mist het sociale contact met je collega’s, je concentratie en je motivatie wordt flink op de proef gesteld. Je bent niet zo productief meer als je graag zou willen.

Wij voorzien je van 10 handige tips om het thuiswerken zo prettig en productief mogelijk te maken!

Tip 1: Kies je werkplek bewust

Kies een plek in huis waar jij fijn kan werken. Dit kan een bureau met bureaustoel zijn, maar dit kan ook de keukentafel zijn met een comfortabele stoel. Zorg ook dat je voldoende lichtinval hebt. Licht brengt vele voordelen met zich mee; je bent productiever, krijgt een beter humeur en het voorkomt hoofdpijn en prikkende ogen. Daarnaast is het belangrijk om prikkels te minimaliseren. Ruim je omgeving op zodat je werkplek je rust geeft waardoor je gefocust kan blijven werken.

Tip 2: Zorg voor structuur

Zet je wekker. Iets langer blijven liggen is prima, maar start je je werkdag normaal om 8:30 uur? Zorg dan nu ook dat je op dit tijdstip klaar zit op je werkplek. Maak voor jezelf een overzicht van alle taken die je af moet hebben op de dag. Je planning moet passen bij jouw omstandigheden. Wanneer je weet dat je in de ochtend het meest productief bent, start dan de dag met je belangrijkste taken. 

Tip 3: Sla je ontbijt niet over

Je lichaam heeft (gezonde) voeding nodig om goed te kunnen functioneren en presteren. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je je goed kan concentreren die dag en dat je fit blijft. Pak dit momentje dan ook voor jezelf voordat je achter je computer of laptop plaatsneemt.

Tip 4: Kleed je aan

Het is heel verleidelijk om je werkkleding te verruilen voor je huispak wanneer je thuiswerkt. Hierdoor blijf je meer in een relaxmodus hangen dan in de actiemodus. Sta op, neem een frisse douche, ontbijt en verruil je huispak voor ‘normale’ kleding. Dit maakt je productiever en je voelt je energieker; klaar om aan de slag te gaan!

Tip 5: Neem op tijd pauze

Werk met blokken van 1 á 2 uur en pak daarna een korte pauze. Wanneer je acht uur lang achter je computer zit ben je niet productief. 

"Verlaat je werkplek, pak een kop koffie en zorg voor wat beweging. Dit zorgt ervoor dat je daarna weer gefocust aan je volgende taak kan beginnen", adviseert Carly van Vroenhoven, HR-adviseur bij FORTEC.

Tip 6: Blijf in beweging

Haal een frisse neus in je tuin wanneer het zonnetje schijnt en loopt rond tijdens het bellen. De hele dag in dezelfde houding op je werkplek zitten is slecht voor je gezondheid en kan leiden tot rug-, nek- en schouderklachten. Je zal merken dat je na wat beweging weer met volle focus aan je volgende taak kan beginnen.

Tip 7: Neem lunchpauze

Naast een goed ontbijt is ook de lunchpauze belangrijk om fit en gefocust te blijven. Want ontspanning tijdens je werkdag is belangrijk. Neem minimaal 30 minuten pauze en nuttig je lunch niet achter je computer. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen en klets even digitaal bij met een collega.

Tip 8: Maak afspraken

Waarschijnlijk ben jij niet de enige thuis, maar zijn je huisgenoten en/of gezin ook thuis. Daarom is  het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met elkaar. Geef bij elkaar aan wanneer je echt niet gestoord kan worden omdat je een belangrijk telefoongesprek hebt of wanneer je je moet focussen op werkzaamheden. Maar maak ook afspraken wanneer je elkaar wel kan storen en kijk of je je lunch en korte pauzes samen kunt plannen, dat is wel zo gezellig!

Tip 9: Maak progressie zichtbaar en blijf communiceren

Stem ‘s ochtends met je leidinggevende en collega’s je doelen en planning af. Het zien van resultaat of het ervaren van progressie is een van de belangrijkste factoren van jouw werkmotivatie. Daarnaast is het belangrijk dat je elkaar op de hoogte houdt; maak je progressie en resultaat zichtbaar en deel deze. Blijven communiceren met elkaar is, ook als je thuiswerkt, belangrijk want hierdoor blijf je je motivatie houden.

Tip 10: Stop op tijd

Het verleidelijk om langer door te werken. Stop op dezelfde tijd als tijdens een normale werkdag met werken zodat je ook de volgende dag weer fris kan starten. Wanneer je planning het toe laat, ga na je werkdag dan nog even sporten. Sporten zorgt voor nieuwe energie en een heldere geest waardoor je even helemaal loskomt van het werk.

Wij wensen iedereen een fitte en productieve werkweek toe, heb je nog meer thuiswerk tips laat het ons dan zeker weten!

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.