5 tips voor een eerste sollicitatiegesprek

Het is niet altijd eenvoudig om als starter een passende baan te vinden: je bent net klaar met je studie en gaat op zoek naar je eerste baan. Alle jobboards worden afgespeurd naar interessante banen en je cv - inclusief motivatie - gaat naar tal van potentiele werkgevers. Dan begint het (soms lange) wachten op een antwoord.

Uiteindelijk wordt je gebeld met een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, jouw cv heeft de selectie doorstaan en ze willen graag kennis met je maken.

Misschien heb je tijdens je studie een cursus solliciteren gehad en weet je wat er van je verwacht wordt. Echter veel starters die wij spreken en een technische opleiding bouwkunde, milieu of civiele techniek hebben afgerond hebben hier geen cursus of training in gehad. 

Als je bij FORTEC aan de slag gaat, bereiden we samen met jou het kennismakingsgesprek bij de opdrachtgever van begin tot eind voor.

Voor alle anderen zijn hier onze top 5 tips voor een eerste sollicitatiegesprek:

  1. Maak een goede eerste indruk: pas je kleding aan op de organisatie waar je gaat spreken.
  2. Geef een stevige hand en kijk mensen aan.
  3. Geeft kort en bondig antwoord op de vragen die gesteld worden; als ze meer willen weten, komt er echt wel een vervolgvraag. Bereid ook een aantal voorbeelden voor van situaties waarmee jij jouw ervaringen en/of competenties kan onderschrijven.
  4. Stel zelf ook vragen! Waar is de organisatie op dit moment mee bezig, wie worden mijn collega’s, welke kenmerken beschikt een werknemer van de organisatie. Ofwel: vragen die jouw interesse in de organisatie tonen!
  5. Sluit het gesprek goed af, spreek uit dat je enthousiast bent over de functie en dat je graag een met de organisatie verder wilt.

Ben jij een starter op het gebied van milieu, bouwkunde of civiele techniek en op zoek naar een eerste baan? Stuur je cv naar ons toe en wij gaan graag samen met je aan de slag om een sollicitatiegesprek bij één van onze opdrachtgevers te organiseren!

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.