Advies aan BAM Infra over veiligheid op multidisciplinaire projecten

FORTEC-specialist Kenny DumontBAM Infra realiseert in Terneuzen een nieuwe sluis. FORTEC-specialist Kenny Dumont is als KAM-specialist werkzaam op dit grote multidisciplinair project waarmee honderden miljoenen euro's gemoeid zijn. "Het bijzondere van het project Nieuwe Sluis Terneuzen is dat ik bij alle fasen van het project betrokken ben. Zowel bij de ontwikkeling, de ontwerpfase, de voorbereiding als de uitvoeringsfase."

De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. Naar verwachting zal het eerste schip in 2022 door de sluis varen.

De komst van de Nieuwe Sluis betekent nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuws-Vlaamse als de Vlaamse regio. Dit is goed voor de werkgelegenheid.

In totaal is voor de aanleg van de Nieuwe Sluis 300.000 kuub beton, 32.000 ton betonstaal en 60.000 ton staal voor de buispalen, damwanden, bruggen en deuren nodig. Om een idee te geven: de deuren zijn zo groot als een flatgebouw. Ook wordt er 9,5 miljoen kuub grond gebaggerd.

 
Kenny is op dit project verantwoordelijk voor het advies op het gebied van veiligheid. Hij denkt mee en adviseert bij het ontwerp van elk onderdeel van de sluis. "Vanuit veiligheidsoogpunt adviseren we bijvoorbeeld over het werken op hoogte, het werken in besloten ruimtes en denken we mee en adviseren we bij het ontwerp van elk onderdeel van het sluizencomplex.

Er zijn vier hoofdfuncties: keren van hoogwater, water afvoeren, scheepvaart laten passeren en wegverkeer laten passeren. Op een multidisciplinair project heb je dan ook met veel verschillende disciplines te maken dus het is van belang dat je hier goed tussen kan schakelen. Het proces van deze sluis is behoorlijk technisch, maar dat maakt het juist uitdagend", aldus Kenny.

Wil je ook als veiligheidskundige of kwaliteitsdeskundige werkzaam zijn op een groot multidisciplinair project? Bekijk dan onze vacature "Kwaliteitsmanager infra".
Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.