Alles gestroomlijnd te laten verlopen is de grootste uitdaging voor FORTEC-specialist Eric

FORTEC-specialist Eric Smulders is toezichthouder en handhaver. Na 17 jaar bij de gemeente Woudrichem te hebben gewerkt heeft Eric de overstap gemaakt naar FORTEC. Hij voert nu toezicht en handhaving activiteiten uit bij gemeente Loon op Zand. “Ik bezoek regelmatig bouwprojecten, waar we toezicht houden van begin tot eind. Het handhaving-gedeelte loopt zeer uiteen, van illegale praktijken tot drugs gerelateerde klachten en meldingen.” 

Eric SmuldersEric ziet naast zijn uitdagende baan nog meer voordelen met de overstap naar FORTEC. “Het werk is voor mij dichter bij huis en ik kan altijd terugvallen op FORTEC. De overstap na 17 jaar vond ik uiteraard spannend, maar het familiaire gevoel en vertrouwen wat FORTEC mij geeft heeft voor mij de doorslag gegeven de overstap te maken. En daar heb ik geen enkele seconde spijt van gehad!”

Eric heeft naar eigen zeggen enorm veel geluk met de gemeente Loon op Zand. Zo brengt hij regelmatig een bezoek aan de Efteling. “Wij controleren de attracties op constructie en brandveiligheid.” Tevens houdt hij toezicht op kleinere projecten zoals de bouw van een dakkapel of een uitbouw. “Het is belangrijk dat alles conform het bouwbesluit gebouwd wordt. Hierbij is extra alertheid gevraagd bij monumentale panden, waar strenge regels van toepassing zijn.” Wat gebeurt er als de regels niet nageleefd worden bij de verbouw van een monumentaal pand? “We gaan altijd eerst ter plaatsen kijken. Van dit bezoek maken we een rapportage met onze bevindingen en leggen we dit voor aan de commissie monumenten. Zij bepalen uiteindelijk wat de concrete gevolgen gaan zijn en welke stappen genomen moeten worden. In het geval van een monument kan het zomaar zijn dat de bouw stilgelegd wordt. Een rigoureuze beslissing die vaak veel tijd kost.”

“In mijn rol heb ik als doel om het bouwproces zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen. Men moet vooruit kunnen met bijvoorbeeld een verbouwing. Als we constateren dat de regels niet nageleefd worden, moeten ze naar mijn mening de kans krijgen om de regels wel goed na te leven. Ik probeer voor de gulden middenweg te gaan, meedenken in mogelijkheden en oplossingen met daarbij de wettelijk gestelde regels als referentiekader. Daarnaast werk ik veel samen met de politie. In de gemeente Loon op Zand is erg veel handhaving noodzakelijk op verschillende gebieden. Qua oppervlakte is het een groot gebied met veel recreatie en campings en daar is regelmatig handhaving nodig. Soms vallen we met politie ergens binnen, dat zijn vaak spannende acties!” 

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.