Arbeidsongevallen kunnen voorkomen worden als er meer inzicht is in de achterliggende oorzaken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ontwikkelde de storybuilder-applicatie. Veiligheidskundigen van bedrijven of ondersteunende arbodiensten kunnen Storybuilder gebruiken om te leren van ongevallen.

Storybuilder is een instrument waarmee de informatie uit ongevalrapportages op een systematische wijze kan worden geanalyseerd en grafisch in ongevalpaden kan worden weergegeven.

In Storybuilder kunnen bedrijven alle door de Inspectie SZW onderzochte ernstige ongevallen uit de periode 1998 tot 2010 (ca. 23.000) raadplegen. De ongevallen zijn verdeeld in 36 type ongevallen; van vallen van hoogte en vallende voorwerpen tot ongevallen met machines, in besloten ruimten, beklemmingen, etc.

Dit kan helpen bij het opstellen van inspecties en het uitvoeren van verbeteringen om arbeidsongevallen te voorkomen.

Informatie over directe en achterliggende oorzaken

Voor alle type ongevallen zijn zogenaamde factsheets opgesteld, die aangeven hoeveel ongevallen er plaats vinden, en hoe ernstig deze zijn.

Maar ook informatie over:

  • Directe oorzaken (bijvoorbeeld voetganger was onzichtbaar voor bestuurder)
  • Achterliggende oorzaken die teruggevoerd kunnen worden naar taken van het management (bijvoorbeeld zorgen voor een voetgangersgebied waarin geen voertuigen kunnen komen).
  • Daarnaast zijn er analyses gemaakt over arbeidsongevallen in een groot aantal sectoren en met specifieke producten als liften of heftrucks

bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Kijk op de website voor meer informatie en om de applicatie te downloaden.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.