De ontwikkelingen binnen KAM – 9 onmisbare thema’s

KAM-infra dag
Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en veranderingen van KVM, VTH, infra of bouw bezoeken onze projectmanagers regelmatig vakinhoudelijke events. KVM projectmanagers Erik Veldman en Rob Schepens brachten daarom een bezoek aan de KAM infra dag van Bouwend Nederland. Zij volgden diverse workshops over de volgende thema’s: Taskforce A&V, KAM 2.0, PBM’s, ADM (Alcohol, Drugs en Medicijnen), veilig werken met veilige machines, De Governance Code Veiligheid, CROW publicatie 400 en Kwaliteit zonder falen!? (LEAN). Benieuwd welke ontwikkelingen en veranderingen er zijn op het gebied van KVM? Erik Veldman en Rob Schepens blikken terug op deze dag.

“FORTEC KVM-specialisten volgen op dit moment een Lean-opleidingstraject om kennis te verkrijgen over het topic Lean in combinatie met Safety. De workshop ‘Kwaliteit zonder falen!?’ sloot hier goed bij aan! Door Lean toe te passen worden faalkosten beperkt door de ‘K’ van kwaliteit te koppelen aan het efficiënt en effectief uitvoeren van infrawerk, door de gehele keten samen! Ofwel een ketenaanpak van kwaliteit zonder faalkosten. Het viel me op dat Lean en procesoptimalisatie bij verschillende bouwers al ver doorgevoerd zijn en ook al het nodige opgeleverd hebben. Een simpele rekensom werd gepresenteerd van een bedrijf waar bij een winstmarge van 2% op de projecten, 10.000 euro faalkosten al snel 500.000 euro extra omzet op zou moeten leveren. Faalkosten kunnen door ‘gewoon goed op te letten en te kijken naar wat men doet’, vaak vrij gemakkelijk ontdekt worden en geoptimaliseerd. Zet de bouwkeet dichter bij de mensen, wat iedere medewerker bijvoorbeeld 10 minuten lopen per dag oplevert. Loop je er dagelijks met 50 mensen naartoe, dan heb je 500 minuten per gewerkte dag – per schaft- gewonnen!

En wist je dat je na een gezellige avond doorzakken met vrienden en familie waarschijnlijk de volgende ochtend nog alcohol in je bloed hebt zitten? Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Dat bleek wel uit het nieuws afgelopen week over Nedcar die testen liet uitvoeren op de werkvloer. Bij Nedcar bleek dat van de 300 geteste mensen er 150 onder invloed waren. Tijdens de workshop Alcohol, drugs & medicijnen (ADM) werden we bewust gemaakt van de gevolgen en impactduur hiervan. De KAM-functionaris kan hierbij een informatieve rol aannemen en mensen bewust maken van de serieuze en langdurige gevolgen van alcohol en drugs in je bloed.” Aldus Erik Veldman, projectmanager KVM.

Ben jij benieuwd naar de inhoud van de overige 7 workshops gevolgd door Erik Veldman en Rob Schepens? Lees dan de blog van Erik Veldman.

FORTEC biedt interessante en uitdagende projecten en vacatures die aansluiten bij jouw ambities binnen het vakgebied KVM. Benieuwd welke mogelijkheden FORTEC voor jou als KVM-specialist heeft? Neem contact op met Nicole van Leeuwaarden voor meer informatie, via n.vanleeuwaarden@fortec.nl of 06 253 57 738.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.