Drie maanden na het verwerpen van het asbestdaken verbod: wat merken we in de praktijk?

Asbestverbod VTH FORTECDe Eerste Kamer heeft drie maanden geleden het wetsvoorstel van het kabinet waarin asbest als asbestdekking verboden werd verworpen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstraat) wilde het voorstel redden door het verbod uit te stellen naar 2028 in plaats van 31 december 2024. De Eerste Kamer was niet overtuigd en vond dat het kabinet te snel te werk ging en te weinig rekening hield met de hoge kosten.

Frank van den Langenberg, coördinator asbestteam FORTEC, maakt drie maanden na het verwerpen van het asbestdaken verbod vanuit zijn rol als toezichthouder de balans op. Wat zijn de gevolgen voor de agrarische- en particuliere sector en welke effecten zijn merkbaar bij de omgevingsdiensten?

Gevolgen voor de agrarische sector

Het grootste effect is merkbaar binnen de agrarische sector. “Als coördinator van het FORTEC-asbestteam merk ik dat bij omgevingsdiensten een terugloop is van het aantal sloopmeldingen en asbestsaneringen. Steeds meer daksaneringen gaan niet door en er worden minder offertes opgevraagd. Agrariërs wachten op de plannen van de staatssecretaris die aan het eind van het jaar bekend worden gemaakt. Zij hopen de kosten van de sanering te kunnen drukken doordat subsidies worden verleend of de  saneringsmethode wordt versoberd”, aldus Frank.

Gevolgen in stedelijke gebieden

Als toezichthouder bij de Omgevingsdienst Brabant Noord is Frank verantwoordelijk voor het beoordelen van de asbestinventarisaties voor de gemeente ’s-Hertogenbosch. “In dit stedelijk gebied merk ik minder van het verwerpen van het asbestdakenverbod. Zo hebben corporaties geld gereserveerd voor mutatiewerk en renovatieprojecten waardoor nog steeds veel verbouwd, gesloopt, en dus ook gesaneerd wordt. In stedelijke gebieden zijn tevens relatief veel minder grote oppervlakken asbestdaken waardoor het asbestdaken verbod een relatief minder grote kostenpost met zich meebrengt.”

Verwachtingen voor de toekomst

Frank verwacht dat het aantal asbestsaneringen van asbestdaken weer zal aantrekken. Enerzijds heeft dit te maken met de nieuwe plannen van de staatssecretaris die aan het einde van het jaar bekend worden gemaakt. Anderzijds maken verzekeraars het voor zowel particulieren als bedrijven het steeds lastiger bouwwerken met asbestdaken te verzekeren voor de vervolgschade. Daarbij gaan ook nog eens de te verzekeren bedragen jaarlijks naar beneden.

Heb jij vragen betreft het verwerpen van het asbestdaken verbod en wat gevolgen hiervan voor jou betekenen? Neem dan contact op met Frank van den Langenberg via 06 156 95 816.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.