Extra aandacht voor veilig werken bij extreem warm weer

Deze week tikken we in Nederland tropische temperaturen aan. Voor werknemers die buiten werken of in ruimten werken zonder airco zijn dit dagen waarop zij extra alert moeten zijn. 

Veilig werkenEen tropische dag is volgens de meteorologie een dag waarop de maximumtemperatuur 30 graden of hoger is. Tot en met vrijdag variëren de temperaturen in Eindhoven van 36 tot 40 graden. Werk je buiten of voer je fysiek zwaar werk uit in een ruimte zonder airco, ben dan extra alert en zorg dat je op de hoogte bent van de regels over werken tijdens tropische weersomstandigheden. FORTEC-specialist Kenny Dumont is KAM-medewerker bij de BAM en ontwikkelde een Safety Alert die van kracht gaat wanneer er tropische weeromstandigheden zijn.

Werken in tropische temperaturen is niet goed voor de gezondheid. Het zweten neemt toe, het hart gaat sneller kloppen en de lichaamstemperatuur kan stijgen. Hitte kan bovendien leiden tot uitdroging en flauw vallen. Men is dergelijke temperaturen niet gewend, waardoor de concentratie afneemt. Een risico voor medewerkers waarbij veilig werken van belang is. Aldus Kenny Dumont.

Aandachtspunten bij extreme warmte
Je kunt jezelf goed beschermen wanneer het tropisch warm is. We geven je enkele tips:

  • Draag beschermende kleding, het liefst een lange broek en lange mouwen. Werk je veel in de buitenlucht, zorg dan dat je de niet afgedekte lichaamsdelen insmeert met minimaal factor  20.
  • Drink extra water. Door de hitte zweet je meer, je lichaam kan daarom extra water goed gebruiken. Normaal drink je gemiddeld 1,5 liter water per dag, met dit weer is 2 liter een goede richtlijn.
  • Indien mogelijk begin je vroeger met werken, natuurlijk in overleg met je werkgever.
  • Las extra (drink)pauzes in op een koele plaats.
  • Ben alert op gezondheidsklachten, zoals duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid.
  • Let bij gebruik van airconditioning op de stand van de airco. Te grote temperatuurverschillen met de buitentemperatuur kunnen een nadelig effect hebben.

Gelden er bij jou op de werkvloer bijzondere regels op het moment dat het extreem warm is? We horen ze graag!

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.