FORTEC op BRZO-bezoek bij Ashland

Een veilige werkomgeving en veilig werken staan meer dan ooit centraal. Zo ook bij het chemisch bedrijf Ashland, waar FORTEC-specialist Piet van Wijk werkzaam is als EHS-engineer. Zijn specialistische kennis en focus liggen op het gebied van milieu. Piet combineert dit specialisme met veiligheid. Ashland is een producent van onder andere verdikkingsmiddelen voor cosmeticaproducten.

Erik Veldman, projectmanager KVM, ging een kijkje nemen om te zien welke veiligheidsmaatregelen getroffen worden bij een chemisch bedrijf en hoe de werkzaamheden, met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen, binnen de procesindustrie worden uitgevoerd. Dankzij dergelijke rondleidingen verkrijgen onze projectmanagers meer kennis en expertise, in dit geval op het gebied van milieu-aspecten binnen de chemische branche. Onder andere hierdoor kan Erik specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn binnen deze branche beter doorvertalen in gesprekken met specialisten. Ook richting opdrachtgevers kan Erik nog meer diepgang aanbrengen in gesprekken en advies uitbrengen als het gaat over EHS.

Erik Veldman bezoekt AshlandPiet nam Erik mee op rondleiding. Deze startte op de plant waar eerst de nodige PBM’s op- en aan gedaan werden. Erik heeft direct ervaren welke veiligheidsmaatregelen gelden op de plant. Vanwege de ATEX-zones zijn mobiele telefoons niet toegestaan, dus die mocht Erik direct inleveren. De plant bestaat uit verschillende gebieden, waaronder de waterzuivering, het laboratorium en de productieomgeving. Per gebied gelden specifieke beheersmaatregelen voor de veiligheidsaspecten, waar Piet als EHS-engineer alle ins en outs van moet weten.

Erik: “De veiligheidsmaatregelen zijn overal duidelijk zichtbaar, van speciale douches tot meetapparatuur. Ook geldt een helmplicht over het gehele terrein en zie je PGS15 opslagboxen. Ik vond het interessant om te zien hoe de verplichte maatregelen in de praktijk zichtbaar zijn en toegepast worden. We bespreken dit regelmatig met onze specialisten en opdrachtgevers, en nu heb ik het weer mogen zien op een zeer specifiek vakgebied, waar elk binnenkomend en uitgaand stofje gemeten en geregistreerd wordt.”

Naast de zichtbare veiligheidsmaatregelen zijn er ook minder zichtbare veiligheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld de brandweer, die gespecialiseerd is om op terreinen zoals Ashland te werk te gaan. Zij oefenen regelmatig om mogelijke incidenten zo veilig en snel mogelijk op te lossen. 

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.