FORTEC organiseert asbest-kennisevent

VTH asbestbijeenkomst 1200 x 750Op woensdag 12 februari vond de derde editie van het asbest-kennisevent plaats. Frank van den Langenberg, coördinator asbest-team FORTEC en Victor Kin, arbeidsinspecteur bij Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namen FORTEC-specialisten en introducées mee in de wijzigingen rondom wet- en regelgeving geldend binnen het vakgebied, en het gebruik van werkbakken bij het saneren van asbestdaken.

Wijzigingen in wet- en regelgeving

Frank opent het event met een update over de aanpassingen in het bouwbesluit, wijzigingen in het TNO-rapport en de laatste verwachting rondom het invoeren van de NEN2990. Daarnaast bespreekt Frank de invoering van de Omgevingswet. Welke één dag voor het event definitief is goedgekeurd door de Eerste Kamer en naar verwachting in 2021 haar intreden zal doen. De asbest wet- en regelgeving zal naar verwachting weinig veranderen. Enkel zullen de kapstokartikelen wijzigen.

“De besproken updates en wijzigingen gaan we zeker delen met collega’s, dat wordt steeds belangrijker met alle veranderingen in het vakgebied. Sowieso is het interessant om te horen hoe andere toezichthouders bepaalde casussen aanpakken. Op die manier leer je toch op een andere manier naar zaken te kijken” aldus Johan Piebes -  toezichthouder asbest,  en Be Hilberts - toezichthouder bodem bij RUD Drenthe.

Werkbakken en eindbeoordeling in asbestketen

Victor Kin nam de aanwezigen mee in vragen en meldingen die hij krijgt als toezichthouder in veilig werken. Zo zijn in het werkveld veel toezichthouders van gemeenten en omgevingsdiensten die informatie opvragen over het gebruik van werkbakken. De twee verschillende soorten werkbakken, de (on)juiste manier van aanlijnen en het melden bij de inspectie van misstanden zijn allemaal aan bod gekomen.

Ter afsluiting van het inhoudelijke deel zijn door onze specialisten meerdere praktijksituaties waarbij er gefraudeerd is gedeeld. Foto’s van bedrijfspanden, boerderijen met bijgebouwen, ketelruimtes, voormalig verzorgingstehuizen, illegale dumpingen, het onjuist verwisselen van stofzuigerzakken tijdens saneringen en onveilige situaties met ladders bij controles.

“Inhoudelijk was het event erg goed. Bij mijn opdrachtgever zijn specialisten op het gebied van asbest, maar ik heb als toezichthouder bouw wel een signaleringsfunctie. Daarom is het belangrijk n op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Dit soort avonden dragen daar zeker aan bij”, aldus FORTEC-specialist Wim Salet - van der Heijden, toezichthouder bouw bij Omgevingsdienst Rivierenland.

FORTEC faciliteert in de ontwikkeling van specialisten

Vanuit FORTEC organiseren we met regelmaat kennisevenementen om onze specialisten te informeren over nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Ook Frank deelt vanuit zijn rol als coördinator van het asbestteam regelmatig zijn kennis over de laatste wijzigingen in de wet-en regelgeving met onze asbest-specialisten. Hierdoor blijven FORTEC-specialisten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en kunnen zij hun specialisme nog beter inzetten bij onze opdrachtgevers.

“Wij gaan steeds meer kwaliteit met elkaar creëren. Kijk wat we hier met z’n allen aan het doen zijn”, aldus Geert-Jan van der Meijden, coördinator team Asbest bij Omgevingsdienst Brabant Noord.

Meer informatie

Wil jij in de toekomst ook aanwezig zijn bij een kennisevent als FORTEC-specialist? Klik hier voor onze openstaande vacature van toetser en vergunningverlener Asbest. Solliciteer direct, bel of mail Joyce Renting voor meer informatie via 06-25404240 of j.renting@fortec.nl

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.