FORTEC-specialist Bernard van de Brink zet veiligheidsbeleid opnieuw op de kaart

Bernard vd Brink - KAM-coordinatorFORTEC-specialist Bernard van de Brink is als KAM-coördinator werkzaam bij bouwmaatschappij Ufkes, onderdeel van VolkerWessels. Ufkes houdt zich voornamelijk bezig met verschillende woningbouwprojecten in de particuliere woningmarkt.

Bernard: “Ik heb de overstap gemaakt naar FORTEC en Ufkes omdat ik meer dynamiek wenste in mijn functie en weer wil leren. Dit kan in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen.”

Veiligheidsprestatieladder

De grootste uitdaging binnen Ufkes ligt momenteel in het opnieuw op de kaart zetten van het veiligheidsbeleid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de veiligheidsprestatieladder. Door een reorganisatie is een groot deel van het personeel bij Ufkes nieuw. Het is daarom belangrijk dat de veiligheidscultuur extra aandacht krijgt.

Bernard: “Binnen Ufkes zijn we gestart met de WAVE campagne: Wees Alert! Veiligheid Eerst! WAVE is een veiligheidsprogramma dat twee jaar geleden door VolkerWessels is geïntroduceerd. Deze campagne moet bijdragen aan een nieuwe manier van denken en werken.”  Die gedachte wil Bernard graag binnen Ufkes verder uitdragen. Bernard is gestart met een nulmeting binnen het bedrijf. “Waar staan we nu? Wat is de huidige veiligheidscultuur? Vanuit die informatie laten we ons opnieuw certificeren en kunnen we verder bouwen”.

Wees Alert! Veiligheid Eerst!

Benard vindt het belangrijk om zijn collega`s te betrekken in het veilig werken.

“Alles wat onder KAM valt zie ik als een gezamenlijke verantwoordelijkheid die hoort in het functioneren van iedereen. Die gedachten wil ik tussen de oren krijgen van collega’s. Mensen in beweging brengen en mensen helpen is mijn missie. Het meekrijgen van mensen is een grote uitdaging”.

Dit pakt Bernard aan door zijn collega`s te betrekken en de verantwoordelijkheid in de lijn te leggen. Eén mooi voorbeeld hiervan is het centraal melden van ongevallen en situaties via de WAVE-app. Op die manier kan op een laagdrempelige wijze een ongeval of onveilige situatie gemeld worden. De incidentmeldingen worden rechtstreeks gekoppeld aan het betrokken project. Hierdoor zijn de projectverantwoordelijke en de veiligheidskundige altijd direct geïnformeerd en hebben zij een overzicht van de meldingen. Daarnaast wordt de WAVE-app gebruikt voor het keuren en uitvoeren van werkplekinspecties en toolboxen. Gezien de reorganisatie binnen het bedrijf weet nog niet iedereen hoe deze apps gebruikt moeten worden. Bernard geeft iedereen voorlichting over de werkwijze van deze apps en zorgt er zo voor dat de apps goed neergezet worden binnen de organisatie.

“De app maakt het werk nog efficiënter en dragen bij aan het veiliger werken”.

Na een ongeval of near-miss (onbedoelde gebeurtenis, die niet direct consequenties oplevert omdat de gevolgen ervan op tijd zijn gecorrigeerd) neemt Ufkes direct actie. Dit past goed bij visie van Bernard omtrent veilig werken.

LEAN Yellow Belt

Bernard heeft onlangs de Lean Yellow Belt opleiding gevolgd die georganiseerd is door FORTEC. Deze nieuwe kennis weet hij goed toe te passen in de praktijk.

Bernard: “Binnen Ufkes zijn we bezig om het veiligheidsbeleid opnieuw op de kaart zetten. Hoe werken onze processen, hoe veel tijd kost iedere activiteit en in hoeveel procent van de gevallen is de actie direct goed? Als ik die informatie heb wil ik meerdere afdelingen aan elkaar verbinden en het nieuwe veiligheidsbeleid verder implementeren. Lean helpt mij daar enorm bij. Ik heb nu een beter beeld van waar de verspillingen zitten. Een voorbeeld hiervan is dat we onlangs een klein logistiek ongeval hebben gehad. Een voorraad stenen is op een verkeerde plek gezet door gebrek aan ruimte. Door het Lean denken zie ik nu hoe dit een volgende keer anders kan en heb ik direct actie ondernomen. Zo heb ik de planning aangepast, waardoor de leverancier de volgende keer de stenen direct op de juiste plaats kan zetten.”

Wil jij net als Bernard jezelf als KAM-coördinator of veiligheidskundige ontwikkelen? Dan kijken wij graag samen met jou naar jouw wensen en ambities en de mogelijkheden binnen FORTEC. Neem contact op met Cleo van Os, recruiter KVM bij FORTEC via 06 558 28 591 of via c.vanos@fortec.nl. Bekijk ook eens de openstaande KVM-vacatures.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.