FORTEC-specialist Edwin Lubberink houdt toezicht op het Bouwbesluit en veiligheid

FORTEC-specialist Edwin Lubberink wordt bij zowel Gemeente Helmond als Omgevingsdienst Regio Nijmegen ingezet. Hij heeft bij zijn werkzaamheden een breed pakket aan verantwoordelijkheden. “Bij ieder bouwwerk zijn er twee controlepunten. Bij het eerste controlemoment, voordat de bouw start, worden de tekeningen getoetst. Als die goed zijn wordt de vergunning verleend. Het tweede controlepunt is tijdens de bouw en daar ben ik verantwoordelijk voor.”

Focus op veiligheid

Edwin toetst, als bouwkundig toezichthouder bij gemeente Helmond, het Bouwbesluit van nieuwbouw en kijkt dan voornamelijk naar veiligheid. Deze bestaat uit drie belangrijke punten:

  • Constructieve veiligheid, waarbij hij bekijkt of er gebouwd wordt volgens de tekeningen en berekeningen van de constructeur.
  • Brandveiligheid, waarbij Edwin controleert of het pand voldoet aan de brandveiligheidseisen zoals werkende rookmelders, sprinkler installaties in grote gebouwen, op aanwezigheid van vluchtwegen en of deze op de juiste wijze zijn aangegeven.
  • Valgevaar, hier bekijkt Edwin of de nodige maatregelen getroffen zijn om valgevaar te voorkomen, zoals trapleuningen, balkons en glazen deuren bij plateau’s.

Focus op energievoorziening

Een ander belangrijk punt tijdens zijn controle is de energievoorziening. Tegenwoordig worden woningen, scholen en kantoren vaak energiezuinig gebouwd. Edwin kijkt of er zonnepanelen geplaatst zijn en of deze voldoen aan de minimale eisen die volgens de vergunning zijn vastgelegd. Hij bekijkt, onder andere, ook de mechanische ventilatie (WTW) en warmte-terugwin-douches.

Illegale bouw

Bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen controleert Edwin of er illegaal gebouwd wordt en of bestemmingsplannen worden gehandhaafd. Hierbij moet je denken aan winkelpanden die bijvoorbeeld ineens voor horeca worden gebruikt. Het pand heeft van origine een winkelfunctie volgens het bestemmingsplan maar wordt nu, zonder wijziging van het bestemmingsplan, gebruikt als shoarma-zaak, dus met keuken en restaurant en dat mag niet zomaar. Daarnaast doet hij de jaarlijkse horecacontroles en de controle op illegale bewoning van woningen.

Door zijn ervaring bij verschillende gemeentes en omgevingsdiensten heeft hij kunnen zien dat er verschillen zijn in hoe zij ieder opereren. “Gemeente Helmond is een uitzondering op andere gemeentes, omdat ik daar alleen bouwkundig toezicht houd. Bij andere gemeentes doe je er ook handhaving bij. Bij Omgevingsdienst Regio Nijmegen doe ik feitelijk hetzelfde werk, maar dan inclusief bestaande bouw.” 

Wet Kwaliteitsborging voor Bouwen (WKB)

De wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat naar verwachting vanaf 1 januari 2022 stapsgewijs in. Dat hebben de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aangegeven. Na invoering van de wet krijg je een splitsing; nu controleert de gemeente nog op nieuwbouw, dat wordt dan geprivatiseerd. De controle op de bestaande bouw blijft bij de gemeente.

Specialistische kennis en de persoonlijke aandacht bij FORTEC

Via een voormalige collega werd Edwin gewezen op de mogelijkheden bij FORTEC. De toegevoegde waarde van FORTEC ligt volgens Edwin bij de specialistische kennis en de persoonlijke aandacht die je krijgt. “Ik zocht een werkgever waarbij de specialist centraal wordt gesteld en waarbij persoonlijke aandacht belangrijk is. Een van mijn criteria is dat mijn werkgever zelf ook gespecialiseerd is, zodat men weet welke projecten het beste bij mij passen. Dit vond ik bij FORTEC. De projectmanagers moeten begrijpen wat vergunningverlening, toezicht en handhaving inhoudt en moeten ook inhoudelijk kunnen sparren en dat is precies wat FORTEC biedt.”

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière?

Ben jij klaar voor een nieuwe stap in je carrière? En wil jij een werkgever die jouw ontwikkeling stimuleert en jou aan de best passende functie koppelt? Hier lees je hoe wij dit doen.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.