FORTEC-specialist Ignace van Boekhout tilt veiligheidsniveau binnen Waterschap De Dommel naar hoger niveau

Een veilige werkomgeving is bij veel bedrijven nog altijd een aandachtspunt. FORTEC heeft veiligheidskundigen in dienst die een beleid opstellen rondom veiligheid dat door alle medewerkers begrepen en gehandhaafd wordt.

Medewerkers binnen een waterschap bijvoorbeeld, zijn vaak bezig met complexe werkzaamheden waardoor de risico’s hoog liggen. Een goed veiligheidsbeleid is daarom van groot belang. FORTEC-specialist Ignace van Boekhout heeft ervoor gezorgd dat het veiligheidsniveau binnen Waterschap De Dommel naar een hoger niveau getild is. Hoe pak je dit aan als veiligheidskundige? En wat zijn uitdagingen waar je tegenaan loopt?

Ignace van Boekhout - FORTEC KVM“Ik ben begonnen het beleid op te stellen voor procedures en instructies voor werknemers. Hierdoor is het voor iedereen duidelijk wat van hen verwacht wordt rondom veilig werken, wat de risico’s zijn en welke maatregelen genomen worden om risico’s te beheersen. Door de ondersteuning die ik geef aan de arbo-coördinator, weet ik wat er speelt op het gebied van arbeidsveiligheid in het veld. Ik heb diverse projecten ondersteund, waarbij ik advies heb gegeven op het gebied van veiligheid. Als bijvoorbeeld een aannemer wordt ingehuurd, moet er een veiligheidsplan zijn. Wat zijn de werkzaamheden die hij gaat uitvoeren en welke risico’s komen daarbij kijken? Ik loop regelmatig rondes over de werkvloer, maak een praatje met medewerkers om erachter te komen wat er speelt, en waar zij tegenaan lopen. Mede op basis van hun input, heb ik in kaart gebracht met welke gevaarlijke stoffen het waterschap te maken heeft. Hiervan heb ik een overzicht gemaakt met werkinstructies en mogelijke risico’s, waar medewerkers rekening mee moeten houden. Daarnaast geef ik ondersteuning en advies aan collega’s die vragen hebben over veiligheid”, vertelt Ignace.

“Het belangrijkste punt wat ik heb geleerd is om medewerkers erbij te betrekken. Zij zijn degene die de regels moeten naleven, daarom is draagvlak creëren van belang. Mede aan de hand van de input van collega’s, stel ik een veiligheidsplan op en bespreek dit met de werknemers. Vervolgens draag ik het plan uit richting werknemers en bezoekers aan de zuivering. Aan de hand van de input die ik heb verkregen vanuit de medewerkers, bepaal ik tenslotte wat er nog aangepast moet worden.”

Erik Veldman, projectmanager KVM, heeft Ignace in contact gebracht met een collega-veiligheidskundige. Ignace was nieuw in de wereld van waterschappen toen hij daar startte. De betreffende HVK-collega had al ervaring op het gebied van veiligheid bij waterschappen. Zij zijn bij elkaar op werkbezoek geweest en hebben elkaars werkomgeving gezien. “Het is goed om af en toe met collega’s te sparren en van gedachten te wisselen. Dit is een mooie manier om elkaar verder te helpen. Voor mij is het een groot voordeel dat ik via FORTEC met vakgenoten in contact kan komen”, aldus Ignace.  

Ook was Ignace aanwezig op ons KVM-event, waar een levendige discussie ontstond over de visie op de toekomst op het gebied van veiligheid. “Ik vind het interessant en leerzaam om andere visies te horen en dit met vakgenoten uit te wisselen. FORTEC faciliteert hierin, en daarom kies ik voor FORTEC, zodat ik mij ook op persoonlijk vlak kan blijven ontwikkelen.”

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.