FORTEC-specialist Willem Pruim, toezichthouder milieu, zoekt de samenwerking op met agrariërs om de wet- en regelgeving na te leven

FORTEC VTH Willem PruimFORTEC-specialist Willem Pruim heeft ondersteuning geboden als toezichthouder milieu bij Waterschap Aa en Maas. In deze rol heeft Willem 22 controles uitgevoerd in de glastuinbouw sector. Daarnaast heeft hij verschillende collega’s van Waterschap Aa en Maas opgeleid en ingewerkt.

De persoonlijke benadering van Willem  

Bij iedere controle start Willem met het inlezen in de problematiek van de desbetreffende controle. Daarna maakt hij een planning en gaat hij op pad. “Bij bezoeken stel ik mijzelf altijd eerst voor en leg ik de reden van mijn bezoek uit. Je komt als toezichthouder onaangekondigd op het terrein van een trotse tuinder, daar moet je respect voor hebben”, vertelt Willem. “Ik vind het belangrijk om echt het gesprek aan te gaan met de eigenaar; wat speelt zich af in het bedrijf? Waarom maakt de eigenaar bepaalde keuzes? etc. Ik loop samen met de eigenaar een ronde en kijk hoe hij zijn bedrijf runt. Door mijn ervaring weet ik de juiste vragen te stellen en haal ik uit deze gesprekken en mijn observaties vaak de meest waardevolle informatie voor de controle”. 

Samenwerken voor een passende oplossing

In de jaren ’80 was de wet- en regelgeving op het gebied van glastuinbouw veel minder streng. Deze is de afgelopen jaren flink aangescherpt waardoor het belangrijk is om bedrijven goed te controleren op het naleven hiervan. “Mijn doel is het verbeteren van de waterkwaliteit. Naar mijn mening is het direct streng optreden niet de juiste manier om dit doel te bereiken. Bij een overtreding ga ik samen met de eigenaar het gesprek aan om een passende oplossing te vinden. Je bent tenslotte samen verantwoordelijk voor het naleven van de wet- en regelgeving. Begaat de eigenaar bij de volgende controle wederom een overtreding? Dan treed ik op een andere manier op.”

Niet alleen de samenwerking tussen toezichthouders en eigenaren vindt Willem belangrijk. Ook de samenwerking tussen provincies, gemeenten en waterschappen kunnen beter volgens. “Bij iedere nieuwe opdracht en organisatie waar ik ondersteuning mag bieden als toezichthouder, probeer ik de medewerkers bewust te maken van het feit dat er sneller succes behaald kan worden door samenwerking. Ik stuur dan ook aan op het uitwisselen van informatie en gezamenlijk overleg.”

Coach Willem

Willem heeft ook verschillende medewerkers van Waterschap Aa en Maas opgeleid en ingewerkt. “Ik zie mijzelf als een coach. Ook hier ga ik eerst het gesprek aan met mijn collega om erachter te komen hoe iemand tegen de sector aankijkt, hoe diegene te werk gaat en aan welke kennis nog ontbreekt. Samen gaan we op pad en maken we meters”.

Terugblik en nieuwe opdrachten

In de drie maanden heeft Willem veel voldoening gehaald uit zijn werkzaamheden bij Waterschap Aa en Maas. Hij heeft in deze drie maanden veel werk verzet. “Je stapt er in en je gaat je werk doen”, vertelt Willem enthousiast. Hij vindt het leuk om aan het werk te blijven, heeft een grote passie voor het vak en geeft de voorkeur aan kortlopen projecten. Hoewel Willem niet meer hoeft te werken, gaat zijn volgende opdracht alweer bijna van start.

Wil jij als toezichthouder, handhaver of vergunningverlener opdrachten invullen zoals die van Willem bij gemeentelijke organisaties via FORTEC? Neem dan contact op met Joyce Renting, recruiter VTH bij FORTEC via 06 25 404 240.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.