FORTEC-specialist Wim Roijackers pakt waterproblematiek gemeente Deurne aan

De nieuwsberichten, foto’s en filmpjes in gemeente Deurne liegen er niet om. ‘Deurne getroffen door noodweer: straten blank’ – ‘Wateroverlast en bomen omver in Deurne na forse regenbui’ – ‘Deurne opnieuw getroffen door wateroverlast: straten blank, rioolputten overstromen’. Zomaar een greep uit de berichten die in 2016 en 2017 naar buiten kwamen.

Zelfs na al getroffen maatregelen, bleven de straten blank. Een mooie uitdaging voor FORTEC-specialist Wim Roijackers, die als projectleider infra bij gemeente Deurne de waterproblematiek mee aanpakt.

Wim Roijackers

“Al langere tijd is duidelijk dat we moeten reageren op klimaatveranderingen. Zo ook in gemeente Deurne. Met name bij hevige buien ontstaat er wateroverlast en dit gaan we aanpakken!” Wim bereidt onder andere grotere projecten voor vanuit de grootste knelpunten waar wateroverlast ontstaat bij hevige regenval. Specialisten van de gemeente op het gebied van waterbeheer berekenen en ontwerpen waar de bestaande riolering moet worden aangepakt. “Ik denk in dit project mee in de planvoorbereidingen om nieuwe riolering aan te leggen of aan te passen. Daarbij wordt ook vaak de bovengrondse infrastructuur opnieuw ingericht. Het is van belang de inspraak van bewoners van de gemeente zo goed mogelijk mee te nemen. Zij ervaren tenslotte de overlast.”

Bij dit soort projecten heb je naast de bewoners met veel andere partijen te maken die betrokken zijn. “Ik werk veel samen met de tekenaar/werkvoorbereider. Daarnaast coördineer ik de samenvoeging van allerlei factoren, bijvoorbeeld vanuit het cluster wegbeheer, water, groen, en verkeer maar ook vergunningen spelen een rol. Vaak hebben we ook te maken dat de nutsbedrijven ingrepen moeten of willen doen binnen het infrastructurele project. Hierin wordt vaak getracht zoveel mogelijk werk met werk te maken. Hieruit ontstaat uiteindelijk een tekening en bestek. Dat controleer ik in overleg met de werkvoorbereider en vervolgens moet het werk dan worden aanbesteed.”

Na gunning aan een aannemer nemen een directievoerder en toezichthouder het werk over. Zij houden vervolgens toezicht op een correcte uitvoering van het werk door de aannemer.

Belangrijk component van ieder project is tenslotte ook het budget. Dit moet passend zijn en mag niet uit het oog verloren worden, ook dit valt met name in het voorbereidingstraject onder de verantwoordelijkheid van Wim. Later in de uitvoering houden de toezichthouder en de directievoerder dat scherp in de gaten.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.