FORTEC-specialisten geven veiligheidsambassadeurs-training om veiligheid naar hoger niveau te tillen bij Strukton

FORTEC KVM veiligheidFORTEC-veiligheidskundigen Patrick van der Lem en Pieter Mesu organiseerden bij Strukton Civiel regio west een veiligheidsambassadeurs-training. Een passende gelegenheid voor KVM-projectmanagers Erik Veldman en Rob Schepens om deze training bij te wonen.

FORTEC houdt kennis up-to-date

“FORTEC is gespecialiseerd in kwaliteit, veiligheid en milieu. We vinden het belangrijk om onze kennis up to date te houden, daarom bezoeken wij zelf én onze specialisten regelmatig congressen, bijvoorbeeld NVVK en vakkennis-bijeenkomsten, waaronder KAM-dag van Bouwend Nederland. Daarnaast organiseert FORTEC regelmatig vakinhoudelijke trainingen, maar ook onze specialisten worden hier steeds actiever in, waaronder dus de veiligheidsambassadeurs-training bij Strukton”, vertellen Erik en Rob.

Hoger op de veiligheidsladder door het aanstellen van veiligheidsambassadeurs

Aanleiding van de training is dat Strukton hoger op de veiligheidsprestatieladder wil komen. Om dit te bewerkstellingen hebben ze ambassadeurschap vanuit de organisatie zelf nodig, om veiligheid organisatie-breed naar een hoger niveau te tillen. Vanuit diverse disciplines en specialismes worden medewerkers aangesteld als initiatiefnemers of ‘veiligheidsambassadeurs’. Zij bekijken werkzaamheden met een veiligheidsbril. Dat wil zeggen dat ze inspectierondes lopen, risico’s en beheersmaatregelen bespreken en ze worden betrokken bij het optimaliseren van de RI&E en veiligheid overleggen.      

Veiligheidsambassadeurs en werknemers voelen zich meer betrokken bij het veiligheidsvraagstuk

De training biedt de ambassadeurs handvatten om (on)veilige- situaties en gedrag te herkennen, en hierop te anticiperen. Iedere ambassadeur kijkt anders naar een proces, daarom krijgen zij tijdens de training ook de mogelijkheid om met elkaar te sparren en visies te delen. Zo leren zij elkaar beter begrijpen en dezelfde taal te spreken.

“Aan het einde van de training zijn we samen met de ambassadeurs de werkvloer op gegaan. Hier hebben we met de medewerkers van Strukton gepraat over veiligheid. Tijdens deze ronde op de werkvloer kregen we inzicht in verbetermogelijkheden op de werkvloer en hoe het bewustzijn en het draagvlak rondom veiligheid binnen de organisatie wordt vergroot. Niet alleen de ambassadeurs, maar ook werknemers voelen zich meer betrokken van het veiligheidsvaagstuk”, aldus Erik en Rob.

“Dit soort trainingsdagen zijn ook voor ons als projectmanagers zeer leerzaam. Op deze manier zien we welke vraagstukken op het gebied van veiligheid er bij opdrachtgevers spelen. Met deze kennis kunnen wij onze opdrachtgevers voorzien van beter advies en de omgeving waar onze specialisten in werkzaam zijn beter in kaart brengen. En succesverhalen delen van dit mooie initiatief van onze FORTEC-specialisten. Op die manier kunnen wij een bijdrage leveren aan een veiligere werkplek en een veiligere projectlocatie.”

Ben jij benieuwd wat Rob en Erik voor jou kunnen betekenen als KVM-specialist of organisatie? Neem dan contact op via 040 29 46 886.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.