Het managen van veiligheid wordt steeds belangrijker

Uit gesprekken die projectmanager Leroy Kluijtmans heeft met FORTEC-specialisten blijkt dat door de toenemende eisen in de markt er steeds een hoger niveau wordt verwacht van veiligheidskundigen.

Stappen maken op dit gebied kan alleen als veiligheid door heel de organisatie, inclusief het management, wordt gedragen. Staat het management niet voor veilig werken, dan zal dit in de rest van de organisatie ook niet gebeuren. Door voorbeelden uit het dagelijks leven te benoemen, kunnen mensen bewust gemaakt worden van onveilige situaties. Bijvoorbeeld niet meer je favoriete sport kunnen beoefenen als gevolg van een ongeluk. Bewustwording is erg belangrijk om mensen veilig te laten werken.

Het beoordelen van veiligheidsrisico’s wordt niet gedaan van achter een bureau, maar dat gebeurt in het veld/op de werkvloer. De specialisten van FORTEC zijn dan ook daar te vinden. Zij treden daarbij niet zelf op als een politieagent – want dat lost namelijk niets op – maar laten de mensen zelf zoeken naar de oplossing voor de veiligheidsrisico’s.

Dat het managen van veiligheid steeds belangrijker wordt, blijkt ook uit de 10 tips ter verbetering van arbeidsveiligheid op de werkvloer die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) opstelde:

1: Betrokkenheid (top)management in essentieel
2: Norm leidinggevende is norm medewerkers
3: Zoek de weerstanden en los ze op
4: Beïnvloed veiligheidsgedrag
5: Beloon goed gedrag
6: Laat medewerkers zelf nadenken
7: Los veiligheidsproblemen operationeel op
8: Leer van elkaar
9: Maak resultaten zichtbaar
10: Borg de veiligheidscultuur in een structuur

Klik hier voor het rapport van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de tien tips.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.