KAM-discussie stelling 1: KAM-beleid

Op uitnodiging van FORTEC discussieerden KAM-managers uit diverse branches over actuele zaken op het gebied van kwaliteit, arbo en milieu. Er kwamen vier thema's aan bod. De discussie leidde natuurlijk niet tot concrete oplossingen, maar de deelnemers kregen wel handvatten die hen verder helpen in de dagelijkse werkzaamheden als manager. 

De resultaten uit de discussie delen we graag, zodat ook anderen die te maken hebben met KAM-beleid hier baat bij hebben. Vanzelfsprekend zijn andere visies van harte welkom. We belichten telkens de resultaten van één thema uit de discussie. Deze keer:

Organisaties die samenwerken in een groot project hebben vaak een eigen KAM-beleid. Is het mogelijk om gezamenlijk op te trekken en zo ja: hoe?

 

Communiceer en stem zaken in een vroeg stadium af met je combinant

  • Wanneer je weet met wie je in een combinatieproject zit, ga dan direct met elkaar om tafel om te kijken naar een project specifiek KAM-systeem. Onderdelen uit verschillende KAM-systemen zouden hierbij geïmplementeerd kunnen worden. Hierbij kunnen bijvoorbeeld ook projectleiders aanwezig zijn, zodat het ook in de breedte gedragen wordt.
  • Daarbij kunnen de betrokken collega’s op tijd en beter kennismaken met het voor hun nieuwe systeem, zodat iedereen het goed kan gebruiken en kan toepassen.

Segmenteer het KAM-systeem

  • Managementsystemen zijn vaak bedrijfsspecifiek en/of project specifiek. Dit wordt vaak (deels) afgeschermd vanwege bedrijfsspecifieke informatie. Wanneer er één systeem gekozen wordt, is het gemakkelijk om iedere stakeholder toegang te geven tot het systeem, welk deel dan ook van toepassing is op het project.
  • Hulpmiddelen als apps en registratiesystemen kunnen dan projectspecifiek gemaakt worden zodat iedereen dezelfde regels en toepassingen heeft.

Waak voor machtspelletjes en ego’s

  • Zet als organisatie of als KAM-team het ego opzij en bekijk objectief welke KAM-systeem het beste is voor het project.

Werk vanuit de Governance Code (GC) veiligheid in de bouw

  • Hierin zijn gemeenschappelijke uitgangspunten en kernwaarden op het gebied van veiligheid vastgelegd, door werkwijzen te harmoniseren en instrumenten te uniformeren. Daarnaast worden ervaringen gedeeld (je kan hierin van anderen leren) en zijn er bijvoorbeeld generieke poortinstructies.
Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.