Klimaatakkoord 2020-2050: grondige renovatie noodzakelijk

In het Klimaatakkoord heeft Nederland duidelijke afspraken gemaakt: in 2050 moet de gebouwde omgeving klimaatneutraal zijn. Om die ambitie te kunnen waarmaken moeten er jaarlijks 200.000 woningen en 14.000 kantoorgebouwen onder handen worden genomen.

Circulair renoveren
De centrale opgave is om met de huidige gebouwenvoorraad te voldoen aan de toekomstige vraag. Dit betekent renoveren wat moet en demonteren en recyclen wat kan. Ofwel, circulaire renovatie. Door hergebruik en innovatie gaan minder grondstoffen verloren. Een gebouw kan op die manier aansluiten bij de behoefte van de huidige gebruikers en rekening houden met de wensen van toekomstige gebruikers.

99% van de projecten vindt plaats in bestaande bouw en slechts 1% in nieuwbouw. Bestaande bouw biedt dus het grootste potentieel voor verduurzaming. Het herinrichten en renoveren van bestaande gebouwen past bovendien beter binnen een circulaire aanpak, dan slopen en opnieuw bouwen.

Te laag tempo
In het huidige tempo worden de gestelde doelen niet behaald. Er moet dus snel iets veranderen. 80% van de kantoren voldoet niet aan de eis om in 2023 minimaal over energielabel C te beschikken. En woningcorporaties hebben hun huizen niet in 2020 – zoals afgesproken – maar hooguit pas in 2030 van energielabel B voorzien.

Stijgende vraag naar renovatie- en onderhoudsspecialisten
Ook onze opdrachtgevers zien dat het tijd is voor actie! Onderhouds- en renovatieafdelingen inventariseren op dit moment naar versterkingen voor de toekomst. Ben jij renovatiespecialist en bekend met de term ‘circulair renoveren’? Wil jij een bijdrage leveren aan een klimaatneutraal gebouwde omgeving? Word FORTEC-specialist! Bekijk onze actuele vacatures op www.fortec.nl/vacatures/bouw of neem contact met ons op via 040 29 46 886.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.