Nieuwe veiligheidsrisico’s, opvattingen en oplossingen

Team FORTEC KVM was op 13 maart aanwezig bij het NVVK veiligheidscongres. Projectmanagers Erik Veldman en Rob Schepens hebben zich deze dag laten inspireren door het bijwonen van vakinhoudelijke sessies. Door samen met opdrachtgevers en specialisten te denken, dromen en doen hebben zij weer nieuwe vakinhoudelijke kennis opgedaan. Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en de nieuwste technologieën op het gebied van veiligheid? Projectmanagers Erik Veldman en Rob Schepens delen graag de ervaringen van deze dag.

2025 Wat ga ik anders doen?

De centrale thema’s deze dag waren: nieuwe risico’s, nieuwe opvattingen en nieuwe oplossingen. “Veiligheid kan en moet stappen zetten komende jaren. Is het niet beter dat de verschillende instanties met een controlerende, inspecterende of regulerende rol loskomen van de overheid?” Dat was de persoonlijke boodschap van Dhr. Pieter van Vollenhoven, beschermheer van de NVVK,  in een video. Dit sloot goed aan op het hoofdthema van het congres: 2025 Wat ga ik anders doen?.

NVVK-congres

ISZW laat veiligheidsbewustzijn groeien

De pilot die de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) uitvoert is een goed voorbeeld van een nieuwe opvatting. Waar voorheen boetes werden opgelegd krijgen bedrijven nu de kans om een verbeterplan te schrijven en implementeren. Doel: bedrijven zelf na laten denken over risico’s, waardoor het veiligheidsbewustzijn groeit en draagvlak gecreëerd wordt.

Tip: heb je te maken met een ongeluk op de werkvloer ga dan in gesprek met de ISZW. Bekijk of je in aanmerking komt voor de nieuwe regeling, maak afspraken en implementeer het verbeterplan.

Levensecht risico’s beleven met Virtual Reality

Virtual Reality is een veelgebruikte technische ontwikkeling in de bouw. FORTEC-partner BAM maakt gebruik van de vele mogelijkheden die gepresenteerd werden. Zo worden werkinstructies gegeven via een VR-simulatie. Medewerkers kunnen buiten de werkelijkheid oefenen met de handelingen die ze in risicovolle omgevingen moeten doen. Een van de deelnemers, een veiligheidskundige, werd tijdens een oefening geëlektrocuteerd, doordat ze een verkeerd pad in reed met een hoogwerker waar de hoogspanning nog op stond. Een mooie oefening om te simuleren wat je wel, maar ook zeker niet moet doen in risicovolle situaties.

Slimme werkkleding in aantocht

‘Wat als je een bril op kan zetten die je laat zien wat je moet doen in een noodsituatie? En wat als een veiligheidsvest begint te trillen bij detectie van gevaarlijke stoffen in de lucht?’ Lees hier meer over de technische mogelijkheden van kleding en pbm’s.

Ben je benieuwd naar de inhoud van de overige sessies? Lees dan de blog van Erik Veldman.

Persoonlijke ontwikkeling

Bij FORTEC staat ontwikkeling centraal, niet alleen van onze projectmanagers, maar juist ook van onze specialisten. Wij organiseren daarom ook regelmatig vakinhoudelijke evenementen op het gebied van kwaliteit, veiligheid, arbo en milieu. Benieuwd wat FORTEC voor jou kan betekenen? Neem contact op met recruiter Shereen van den Boogaard, via s.vandenboogaard@fortec.nl of 06 253 57 738. Zij bekijkt samen met jou welke vacatures aansluiten bij jouw ambities! 

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.