Nul-op-de-meterwoningen - hoe nu verder

Steeds meer woningen worden energie-nul. Hoe ver staan we ermee en hoe gaan we verder? Claudia Bouwens, programmaleider Kennisoverdracht en Stimulering bij het Lenteakkoord publiceerde in Samen energie besparen 2015, de jaarlijkse publicatie van Vastgoedbelang, de zeven lessen tot nu toe:

  • Het behalen van Nul-op-de-Meter is mogelijk.
  • Goede uitleg aan bewoners over hoe om te gaan met de installaties in de woning is cruciaal.
  • Het meten, verwerken en terugkoppelen van energiedata in de bewoningsfase staat nog in de kinderschoenen. Een automatische verwerking van kloppende data moet nog ontwikkeld worden.
  • De bouwkwaliteit is essentieel. Verricht daarom tijdens de bouw tussentijdse metingen (Bouwtransparant).
  • Het luchtdicht maken van de schil is nog een aandachtspunt. Bij 13 Energiesprong projecten komen veel luchtlekken op dezelfde plaats voor.
  • Oververhitting is een groot aandachtspunt. Veel bewoners vinden het te warm in de zomer. In veel projecten is de oververhitting nog niet voldoende opgelost.
  • Warmtepompen en zonnepanelen hebben een snelle prijsdaling doorgemaakt.

Niet alleen in Nederland staat het aanzienlijk verminderen van energieverbruik op de agenda. Frankrijk en Engeland ontvingen in dit kader subsidies vanuit het Europese subsidieprogramma voor Onderzoek en Innovatie in Europa 'Horizon 2020'.

In Nederland werkt Stroomversnelling - een netwerk van ambitieuze bouwers, toeleveranciers, corporaties, gemeentes, financiers, netbeheerders en anderen die samen aan de slag gaan om 'Nul op de Meter'-renovaties en -nieuwbouw mogelijk te maken - aan de ontwikkeling van een keurmerk voor Nul op de Meter-renovaties. NOM keur gaat de kwaliteit van renovaties waarborgen, zo legt Stroomversnelling uit, door enerzijds technische specificaties van het 'Nul op de Meter'-product en anderzijds de ervaringen van de eindgebruiker.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.