Ondernemers bouw positief gestemd

Het ondernemersvertrouwen in de bouw heeft de hoogste waarde bereikt sinds de start van de waarneming in 2008. Na een lichte daling in het vierde kwartaal van 2015 steeg het ondernemersvertrouwen in het eerste kwartaal van 2016 naar 18. Daarmee zijn bouwondernemers voor het vijfde kwartaal op rij positief gestemd. Het ondernemersvertrouwen in de bouw is samengesteld uit gerealiseerde productie in het voorgaande kwartaal, het oordeel over de orderpositie en de verwachte personeelssterkte.
 
 
De bouw heeft in 2015 elk kwartaal de omzet zien toenemen ten opzichte een jaar eerder. Wel was de groei in het laatste kwartaal van 2015 een stuk lager dan in de eerste drie kwartalen. Die groei is vooral te danken aan kleinere bouwbedrijven. Voornamelijk bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw deden het in 2015 erg goed. De omzet van bedrijven met minder dan 10 werknemers steeg ruim 17 procent in 2015, al vlakte de groei gedurende de laatste twee kwartalen iets af. B&U-bedrijven met meer dan 100 werkzame personen zagen de omzet met bijna 10 procent toenemen in 2015. Dit ten opzichte van een daling met bijna 9 procent in 2014. Dat de omzetcijfers groeien, betekent echter nog niet dat ook de winst al positief is. Bovendien zijn de cijfers van het CBS landelijk, en zijn deze resultaten regionaal nog niet overal te merken.
 

Ook FORTEC merkt wel een positieve ontwikkeling. Steeds meer bouwbedrijven, met name bedrijven die actief zijn in de woningbouw, benaderen FORTEC om specialisten in de bouw in te zetten. Met name de vraag naar jonge afgestudeerden met een technische hbo-opleiding die werkvoorbereider zijn, of dat willen worden, is groter dan ooit. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, breidde FORTEC eerder dit jaar zijn team bouw uit.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.