Vacature van de nabije toekomst: Uitvoerder betonprinten

foto Rien Meulman - site TU/e bron-url in artikelDe TU/e heeft een betonprinter in gebruik genomen, waarmee objecten tot 11 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog zijn te printen. De universiteit gaat samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen betonproducten te printen.

De betonprinter lijkt een beetje op een bovenloop-hijskraan uit een industriehal, met in plaats van een hijskabel, een op een neer beweegbare en draaibare printkop voor beton. Daaraan zit, via een slang, een betonmeng- en pompinstallatie. Het geheel is computergestuurd. Het Nederlandse bedrijf ROHACO bouwde de betonprinter, de eerste van dit type en van deze afmeting in Nederland.

Met betonprinten moeten bouwers straks details zo klein als een erwt kunnen maken. Een andere nieuwe mogelijkheid is het printen van verschillende soorten, kwaliteiten en kleuren beton, en dat allemaal in 1 product. Daarmee kan bijvoorbeeld een complete wand geprint worden, met alle benodigde functionaliteit. Bovendien  geeft het printen van beton ook de mogelijkheid om slimme componenten direct op de juiste plaats in te brengen.

Bron en meer informatie: https://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/22-10-2015-kingsize-3d-betonprinter-bij-bouwkunde-voor-beton-20/

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.