Veilig werken tijdens extreme warmte

Extreme droogte en warmte, het wisselvallige Nederlandse klimaat is al dagen omgeslagen naar tropisch warm. En de verwachting is dat dit voorlopig nog aanhoudt. Voor de RIVM meer dan genoeg redenen om het Nationaal Hitteplan te activeren.

Sommige (vernieuwde) kantoorpanden hebben airco, maar er zijn genoeg andere werkplekken, zoals buiten, waar je het met zo’n 30 graden behoorlijk zwaar kunt hebben. Bedrijven kunnen het zogeheten tropenrooster inlassen, desalniettemin kunnen gezondheidsklachten optreden door het warme weer.

Arbowet
De Arbowet geeft geen maximumtemperatuur voor veilig werken in de warmte. Maar in deze wet staat wel dat de temperatuur op de werkplek de gezondheid van de werknemers niet mag schaden. Valt er niets te doen aan werken bij een hoge temperatuur, dan moet de werkgever in ieder geval nagaan of werken in de warmte echt nodig is, de duur van het werk in de warmte verkorten, werkzaamheden in de warmte afwisselen met werk op een koelere plek en koele dranken aanbieden. Belangrijk punt is dat je géén concessies doet aan veiligheidskleding en PBM’s. Als veiligheidskundige kun je natuurlijk ook een warmteprotocol opstellen, zodat jouw organisatie klaar is voor de hittegolf en je duidelijkheid creëert over al dan niet te nemen maatregelen.

Zorg met deze temperaturen extra goed voor jezelf! We geven je enkele tips:

  • Drink voldoende, door de warmte verlies je ook ongemerkt veel vocht door transpiratie.
  • Geen hongergevoel? Blijf toch goed eten! Met name fruit is goed om het vocht weer aan te vullen.
  • Bescherm je goed als je de zon in gaat, smeer je huid in met zonnebrandcrème, zodat de schadelijke effecten van de zon zo min mogelijk zijn. En indien kan, draag luchtige kleding; witte kleding stoot warmte af, terwijl zwarte kleding juist warmte aantrekt.
  • Heb je ook zo’n moeite met in slaap te komen door de hitte? Pak voor het slapen gaan een (lauw)warme douche. Je bloedvaten gaan dan openstaan en kunnen je interne warmte afvoeren. Een koude douche vernauwt de bloedvaten juist.
Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.