Veiligheid en verantwoordelijkheidsbesef

Nagenoeg twee jaar na het instorten van woontoren B-Tower in Rotterdam, waarbij vijf bouwvakkers zwaargewond raakten, heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) een onderzoek gepresenteerd over de veiligheid en het verantwoordelijkheidsbesef van de bouwsector bij grote projecten. De Onderzoeksraad maakt zich grote zorgen. De partijen in de bouwen slagen er onvoldoende in om goede afspraken te maken over veiligheid. Zelfs als er afspraken zijn, worden die in de praktijk niet goed nagekomen.

De OvV vergeleek het instorten van B-Tower met vergelijkbare ongevallen in de afgelopen jaren. Vrijwel elk jaar gebeuren er een of meerdere grote ongelukken op bouwplaatsen. Dat komt onder meer doordat er veel aannemers en onderaannemers aan een project werken en zij onvoldoende met elkaar afspreken wie verantwoordelijk is voor de veiligheid.

Wettelijk gezien ligt de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving voor bouwvakkers bij de opdrachtgever van het project. Het komt echter nog regelmatig voor dat deze verantwoordelijkheid wordt afgeschoven op de aannemers. In beide gevallen zullen de personen met de verantwoordelijkheid vaak niet aanwezig zijn op het bouwterrein. Mensen die kennis hebben van de veiligheidsafspraken en deze goed uitvoeren, zijn dus essentieel om veiligheid daadwerkelijk te waarborgen.

De veelal beperkte tijd waarin een bouwwerk moet worden gerealiseerd en het voortdurende streven naar kostenbesparingen zijn reële bedreigingen voor de veiligheid op het bouwterrein. Veiligheid is geen vanzelfsprekendheid. Voorbereiding, het ontwerp en materiaalkeuze spelen een grote rol bij de veiligheid. Mensen die kennis hebben van deze drie onderdelen en ervoor kunnen zorgen dat deze goed verzorgd zijn onmisbaar.

Om aan de waarborging van veiligheid een bijdrage te kunnen leveren en u daarmee nog beter van dienst te kunnen zijn, heeft Fortec zijn team team uitgebreid. De nieuwe projectmanager Max Winter is gespecialiseerd in veiligheid. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via telefoonnummer 040 29 46 886 of per e-mail m.winter@fortec.nl

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.