Veiligheidscijfers 2016 op scherp

Veiligheidscultuur optimaliseren en mensen bewuster maken van veilig werken zijn speerpunten bij opdrachtgevers van FORTEC. “We sparren regelmatig hierover met onze opdrachtgevers. Vanuit FORTEC kunnen we direct praktijkgerichte voorbeelden geven van andere organisaties om een bijdrage te leveren aan de veiligheidscultuur van de opdrachtgever,” aldus Erik Veldman, projectmanager KVM van FORTEC. 

Machineveiligheid blijft van belang en veiligheidsprocedures kunnen vaak verbeterd worden. Wordt er dan niet meer geïnvesteerd? Zijn organisaties en machines minder veilig tegenwoordig? De grootste uitdaging van deze tijd is de cultuur van medewerkers op de werkvloer. Want er wordt wel degelijk geïnvesteerd in een veilige werkomgeving en machines zijn steeds veiliger. Wellicht juist doordat alles zo veilig is, gaan medewerkers er minder voorzichtig mee om.

Volgens recente ongevallencijfers van de inspectie SZW eindigt 2016 als een slecht jaar in veiligheidsland. Met een flinke stijging van het aantal bedrijfsongevallen staat het jaar 2016 in een negatief daglicht. 

safety signsMen kan looplijnen invoeren en machines voorzien van noodstoppen, veiligheidsschermen en andere veiligheidsmaatregelen treffen, maar als de operator toch nog snel een aanpassing doet in de machine, schiet veiligheid er wel eens bij in. En dat gebeurt vaak, weet Erik Veldman. ”Wij komen regelmatig bij organisaties die alles goed op orde lijken te hebben. Tot dat ene incident dat iedereen wakker schudt. En dan is het reactief handelen. Vaak weet de manager dat er een onveilige werksituatie plaatsvond en beseffen medewerkers dat deze situatie eigenlijk niet zo veilig is op de werkvloer. Toch maken we allemaal wel eens onbewust onveilige situaties mee. Draag jij altijd de juiste PBM’s op je werkplek?” 

Hoe is de cultuur op het gebied van veiligheid binnen uw organisatie? FORTEC kan voor u een specialistische sparringpartner zijn en door middel van de juiste specialist ook de veiligheidscultuur binnen uw organisatie naar een hoger niveau tillen. Wilt u hierover meer informatie, neem dan contact op met Erik Veldman, projectmanager KVM. 

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.