VTH-specialist dankzij een door FORTEC gefaciliteerde opleiding

DIA, DTA, DAV, SC530, SC540, validatiemeting en SC570: het is een kleine greep uit de vaktermen waar Frank van den Langenberg, toezichthouder asbest bij FORTEC, dagelijks mee te maken heeft. Toen Frank startte als toezichthouder asbest bij FORTEC en werd ingezet bij de omgevingsdienst, had hij nog geen ervaring met het houden van toezicht vanuit de overheid. FORTEC heeft Frank gefaciliteerd in het volgen van de opleiding SC570. Dankzij deze kans die FORTEC hem gegeven heeft, kan Frank zich inmiddels specialist toezicht en handhaving noemen. Samen met twee andere FORTEC-collega’s ondersteunen zij de Omgevingsdienst Brabant Noord op het gebied van toezicht op asbest.

Frank van den LangenbergEen toezichthouder asbest doet meer dan alleen de controle op het naleven van de bestaande wet- en regelgeving. “Stap 1 is het beoordelen van rapportages. Dit doen we op het kantoor van de omgevingsdienst. Vervolgens houden we toezicht op locatie, tijdens en/of na de sanering. Er zijn situaties dat de verwijdering niet volgens de wet- en regelgeving gebeurt. Het komt wel eens voor dat er meer asbest wordt verwijderd dan in eerste instantie is aangegeven. Helaas komt het ook voor dat er illegaal asbest wordt verwijderd. Ook daar houden wij toezicht op. Zien we een overtreding die niet direct kan worden opgeheven dan leggen we het werk in samenspraak met de gemeente stil. Door de omgevingsdienst wordt ook toezicht gehouden op de naleving van de stillegging. Op die manier houden we bedrijven scherp in het uitvoeren van de asbestwerkzaamheden en zien we er op toe dat de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd. Dit alles met het doel voor een veilige leefomgeving", aldus Frank van den Langenberg. 

Frank werkt met twee andere FORTEC-collega’s bij de Omgevingsdienst. Dat komt niet bij alle VTH-specialisten van FORTEC voor. Om de onderlinge band van onze VTH-specialisten te versterken en opgedane ervaringen uit te wisselen, organiseren wij regelmatig events en informele bijeenkomsten. Frank heeft onlangs deelgenomen aan ons VTH-event. Door de actieve deelname van onze specialisten met ieder hun eigen vakinhoudelijke achtergrond op vergunningverlening, toezicht en handhaving, ontstond er een interessante en interactieve discussie. Ook was Frank aanwezig op onze VTH-borrel, waar we gezamenlijk op informele wijze het jaar geëvalueerd hebben en de toekomstplannen voor 2017 met elkaar besproken hebben. “Niet alleen in de aanloop naar een project toe heb ik veel contact met FORTEC maar ook tijdens de uitvoering van het project en dat werkt voor mij zeer prettig”, aldus Frank. 

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.