Werk in uitvoering - Toezichthouder asbest Omgevingsdienst Brabant Noord

Frank is sinds januari 2019 coördinator van het FORTEC asbestteam, bestaande uit toezichthouders en vergunningverleners, die actief zijn bij omgevingsdiensten in het hele land. Frank is op dit moment actief als toezichthouder asbest bij de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN). VTH-recruiter Bas van Dael heeft Frank van den Langenberg een dag gevolgd tijdens zijn praktijkwerkzaamheden om zijn kennis over asbest uit te breiden, ten behoeve van zijn recruitmentactiviteiten. Bas is dagelijks in gesprek met (potentiële-)opdrachgevers en specialisten. Asbest is daarbij een actueel onderwerp. Lees in onderstaand artikel over de praktijkwerkzaamheden van Frank en de ervaringen van Bas.

Dagelijkse voorbereidingen om verassingen op locatie te voorkomen

"De dag begint op het kantoor van de ODBN, waar Frank samen met het asbestteam de saneringen die voor die dag gepland staan doorneemt en voorbereid. Op locatie controleert hij of asbest op de juiste manier verwijderd wordt, zodat mens en milieu hier geen schade van ondervinden. Hierbij houdt hij rekening met de belangen van de diverse betrokken partijen en vindt hij waar nodig passende oplossingen. Kan hij niet tot een oplossing komen met alle partijen, dan treft hij handhavende maatregelen. Door de kennis uit de praktijk te combineren met mijn overheidservaring zie ik direct de opvallende saneringen, die wij tijdens de controle extra aandacht geven”, aldus Frank.   

Asbest saneren

Sanering in hartje Den Bosch

Zodra de voorbereidingen zijn afgerond gaan we naar de eerste sanering in hartje Den Bosch. Hier komen we aan bij een containment waarbij men uit een oud winkelpand asbest aan het saneren is. Frank gaat direct het gesprek aan met de DTA (deskundig toezichthouder asbest) ter plaatse. Hij informeert wat de stand van zaken is en hoe de sanering verloopt. Daarna loopt hij een controleronde langs het containment. Hij kijkt onder andere naar de onderdruk en de bouw van het containment. Wanneer duidelijk is dat deze voldoet aan de geldige wet- en regelgeving, volgt het inventarisatierapport. Kortom: gebeurt alles zoals van te voren kenbaar is gemaakt?

Saneren

Frank adviseert de projectleider door de juiste oplossingen aan te bieden

De tweede locatie die we vandaag bezoeken is een groot bouwproject waarbij een kerk omgebouwd wordt tot een aantal grootschalige woningen. Hier duikt Frank direct de bouwkeet in om het gesprek aan te gaan met de projectleider van de bouw. Door de juiste vragen te stellen constateert hij dat er nog een extra sloopmelding gedaan moet worden. Frank adviseert de projectleider door de juiste oplossing aan te dragen, zodat het bouwproject niet stil komt te liggen. Vanuit de bouwkeet lopen we samen met de projectleider over de bouwplaats. We controleren het al eerder verwijderde asbest en discussiëren over het nog te verwijderen asbest.

Na het afronden van de werkzaamheden op de tweede locatie gaan we terug naar het kantoor van de ODBN. Hier rondt Frank zijn dag af en verwerkt hij alle bevindingen van de dag in rapportages.

Mijn opgedane kennis inzetten tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden als recruiter

De ervaring en kennis die ik heb opgedaan tijdens de praktijkdag met Frank is zeker van toegevoegde waarde in mijn gesprekken met (toekomstige-) opdrachtgevers en specialisten. Zo weet ik nu beter wat de functie van toezichthouder inhoudt, wat de benodigde competenties en kwaliteiten zijn, en hoe het er op de “werkvloer” aan toe gaat. Deze kennis ga ik inzetten om een nog betere match te kunnen maken tussen de opdrachtgever en specialist.

Ik heb gezien dat Frank als toezichthouder asbest een verantwoordelijke en zeer zelfstandige functie heeft. Hij weet als inhoudelijk specialist wat belangrijk is, waardoor hij direct kan ingrijpen wanneer nodig. De afwegingen die hij maakt baseert hij op zijn vakkennis maar ook zeker op zijn ervaring als toezichthouder. Ook het sociale aspect is als toezichthouder erg belangrijk: hoe ga je om met de mensen die je spreekt, van collega tot DTA tot de projectleider van het saneringsproject? Communicatie is de sleutel tot succes als je handhavend moet optreden, adviseert aan de saneerder of spart met je collega’s." aldus Bas van Dael.

Wil jij net als Frank werken als toezichthouder asbest om dagelijks het verschil te kunnen maken? Wij gaan graag het gesprek met jou aan om een passende uitdaging te vinden! Neem voor meer informatie contact op met Bas van Dael, via 06-292 259 52 of solliciteer hier voor een functie als toezichthouder asbest.

 Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.