Werken als FORTEC-handhavingsjurist bij gemeente Heeze-Leende

Als handhavingsjurist werk je soms met zeer sterke middelen. Jeroen Meesters ervaart dit als junior handhavingsjurist bij gemeente Heeze-Leende. Als iemand de regels niet naleeft, dan kunnen er een paar zaken aan de hand zijn. Kent iemand de regels niet? Of is het onkunde? “We proberen zaken altijd eerst informeel op te lossen. Lukt dat niet, dan moeten we toch overgaan tot handhaven. Het zijn ingrijpende middelen die opgelegd kunnen worden. Stel, iemand krijgt een dwangsom van €15.000,-, dat is een bedrag dat niet iedereen op de plank heeft liggen. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig oplegt.”

Jeroen Meesters FORTECJeroen is actief op de afdeling handhaving, waar hij zich focust op het vakgebied bouw en strijdig gebruik. Hij is verantwoordelijk voor de juridische procedures op het gebied van ruimtelijke ordening, bouw, asbest en brandveilig gebruik.

Opdrachtgever gemeente Heeze-Leende vroeg een jurist met lef en die het niet erg vond om direct het diepe in gegooid te worden. Na vier maanden kan Jeroen zeggen dat hij al veel geleerd heeft en dat hij dit als junior jurist niet had durven dromen. De gemeente heeft vertrouwen in Jeroen en spoort hem aan om zaken aan te pakken. “Dit is soms best spannend. Ik mocht bijvoorbeeld tijdens een rechtszaak pleiten. Ik ben ook naar de Raad van State geweest, ik leer ontzettend veel en krijg erg veel mogelijkheden om mij te ontplooien.” Ook van zijn collega’s krijgt hij dagelijks nieuwe dingen mee. Hij mag steeds meer zelfstandig dossiers gaan oppakken. Uiteindelijk gaat het erom de theorie in de praktijk te brengen en daarvoor is het delen van ervaringen met collega’s een belangrijke toevoeging. Jeroen krijgt hulp van een ervaren jurist, zodat hij de volledige procedure steeds beter leert. Het voorbereiden van een besluit vind hij het meest interessant, hier kan hij zijn theoriekennis erg goed toepassen. Het vervolgens succesvol verdedigen van zijn besluit geeft hem extra energie.

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.