Zelf opstellen omgevingsplan per gemeenten, zorgt voor verschillen

FORTEC Wapening keuring

In het vakgebied vergunningverlening, toezicht en handhaving zijn er verschillende ontwikkelingen gaande. Om goed op de hoogte te blijven van wat er speelt in het vakgebied VTH volgt FORTEC deze ontwikkelingen.

Eén van de ontwikkelingen is dat gemeenten zelf een Omgevingsplan moeten opstellen voor hun grondgebied en daarin zowel de technische aspecten als borging van de kwaliteit van de leefomgeving vastleggen. Momenteel staan die omschreven in de bestemmingsplannen en het Bouwbesluit 2012. De criteria voor de Omgevingsplannen – het hoe, wat en wanneer – zal worden vastgelegd in de toekomstige Omgevingswet, die pas in 2021 in werking treedt.

In juni van dit jaar is er een nieuwe versie van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) gekomen. De grootste wijzigingen ten opzichte van het huidige Bouwbesluit 2012 zijn de bruikbaarheidseisen. Een voorbeeld hiervan is het vervallen van de functionele eis voor vierkante meters vrije ruimte per persoon in een woning (12 m2-eis). De invulling hiervan in het BBL zal door de gemeenten in het Omgevingsplan vastgelegd moeten worden en kan dus per gemeente gaan verschillen. Zoals het er nu uitziet zal het BBL in 2019 in werking treden vooruitlopend op de nieuwe Omgevingswet.

FORTEC VTH-specialisten volgen de ontwikkelingen op de voet; deze zijn direct van invloed op hun werkzaamheden op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Zij discussiëren regelmatig over dit onderwerp tijdens de FORTEC VTH-events of bijvoorbeeld het BWT-congres (het congres voor bouw en woningtoezicht).

Ben je ook geïnteresseerd  in dit onderwerp en ga je er graag verder mee aan de slag, neem dan contact op met Karlijn Swaans via 06 253 57 738 of k.swaans@fortec.nl

Terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.